Centre Interactiu del Peix • #JoMenjoPeix

Centre interactiu del peix

El CIP és un punt de referència del món del Peix i del Marisc a Catalunya. Un lloc en el qual a través dels sentits es podrà descobrir la realitat dels nostres mars i les espècies que en ells viuen. Volem que els més petits coneguin més  sobre el peix i el marisc que trobaran en els mercats i peixateries.

centro cip 0

Àmbit 0. La benvinguda

Cangrejo de Creix amb Peix Sala de bienvenida

L'àmbit 0 és l'espai de benvinguda del Centre Interactiu del Peix. La millor manera de començar el recorregut del CIP és amb l'amfitrió de la visita, el Cranc de "Creix amb Peix". Aquest divertit personatge guiarà tota la visita i ens explicarà tots els secrets del peix que mengem.

1

El Port Pesquer i la Llotja de Peix

En aquest primer àmbit del Centre Interactiu del Peix ens introduïm en les arts de la pesca, des de la prehistòria fins a l'actualitat. També descobrim els quatre ecosistemes - roca, sorra, posidònia i mar oberta - als quals pertanyen els diferents peixos. El camí que segueix el peix en un port; l'aqüicultura i les piscifactories; la confraria de pescadors; les activitats en els ports i la llotja, amb diferents jocs, sons i propostes interactives completen el primer tram del CIP.

2

Mercats Centrals


Mercats CentralsExplicación procedenciasActividad nocturna

Un gran mirall espia ens dóna la benvinguda al segon àmbit del CIP. En aquest nou espai podrem apreciar les procedències, de tot el món, del peix que arriba al Mercat Central del Peix de Mercabarna. El joc de l'etiquetatge de peix; les activitats que es duen a terme durant tota la nit en aquest Mercat; i la transformació que ha experimentat en els últims 25 anys completen el segon àmbit.

3

Mercats Municipals, supermercats i botigues

Puesto de pescado MercadoZonas de juego experiencial

El so alegre de les peixateries dels mercats municipals ens introdueix en el nou àmbit. El primer que veiem és un lloc de peix. Diversos jocs que estimulen els sentits formen part d'aquesta sala. Així doncs, podrem fer olor el peix i el marisc fresc, i un joc interactiu ens mostrarà la ubicació dels mercats i altres punts de venda de peix en tota la comarca de Barcelona. La conservació del peix i les activitats pròpies del mercat completen aquest tram.

4

El peix a casa

Aquí, grans i petits descobrim la importància que té la presència del peix de manera habitual en la nostra dieta i els grans beneficis que ens aporta a qualsevol edat. A més, un mirall espia ens mostra el peix i les espines, i com cal tallar-lo per a menjar-ho amb tranquil·litat. El joc de les olors, amb diferents peixos cuinats i receptes per a portar, tanquen aquest nou tram del CIP.

5

Dieta Mediterránea Dieta Mediterrània

Què és la Dieta Mediterrània?, i la piràmide dels aliments?. Aquest àmbit dóna resposta a aquestes dues preguntes tan importants per a aconseguir portar una dieta sana i equilibrada on el peix té un pes molt important. El joc del lector del codi de barres i la recollida del tiquet d'una singular compra que fa cada visitant en el CIP és una de les sorpreses que reserva aquest àmbit.

6


Audiovisual i carret Toca-Toca

Carrito Toca-toca

I arribem a l'últim tram del CIP. Un audiovisual i l'aparició del carret Toca-toca amb una àmplia selecció del peix fresc tanquen el passeig de la mar en la taula que us proposa el CIP.

Objectius

Vols més informació sobre la campanya #JoMenjoPeix?
Fes la teva consulta

Aquest espai pretén  ser el centre de referència a Catalunya de tot allò que estigui relacionat amb el peix, entès com aliment i incloent la perspectiva comercial.

 • 1
  Conèixer els diferents passos que segueix el peix des que es pesca o es cria en aqüicultura fins que arriben a la taula.
 • 2
  Promoure la sostenibilitat dels productes de pesca i aqüicultura.
 • 3
  Aprendre conceptes importants sobre la biologia i l’ecologia dels peixos més comercials del Mediterrani.
 • 4
  Conèixer i posar en valor les diferents estructures comercials que comercialitzen peix (mercats municipals, supermercats, mercats centrals majoristes, Llotges).
 • 5
  Entendre l’important paper que juga Mercabarna en la comercialització del peix (compravenda, importació – exportació, etc).
 • 6
  Aprendre diferents maneres de menjar peix en la nostra vida diària.
 • 7
  Entendre en què es basa la Dieta Mediterrània.
 • 8
  Conèixer que components ens aporta el peix i els seus beneficis.
 • 9
  Comprendre que per a portar una alimentació saludable i equilibrada cal incloure peix a la nostra dieta.
 • 10
  Formació específica en matèria d’etiquetatge i consum en general.

Escoles

logo creix CIP

Benvolguts mestres, us presentem l’activitat Creix amb el Peix, un programa educatiu, pensat per als nens i les nenes de Cicle Mitjà i Superior de Primària, que completa la visita al Centre Interactiu del Peix, CIP.

La proposta inclou un seguit d’activitats relacionades amb el món del peix comercial. D’una manera divertida, els nens s’apropen al funcionament de les llotges de peix, les arts de la pesca, el Mercat Central del Peix de Mercabarna i els mercats municipals.

 

La visita al CIP i Creix amb el Peix es complementen

Així doncs, si al CIP descobrim el recorregut que fan el peix i el marisc, des que es pesquen fins que arriben a taula, l’experiència que ens proposa Creix amb el peix es prolonga a l’aula i al Mercat Central del Peix de Mercabarna. Ens endinsa en el món del peix des d’una perspectiva enriquidora, actual i interdisciplinaria – des de la biologia i l’ecologia, fins a la cuina i el paladar! -.

Alhora, vol afavorir uns hàbits alimentaris saludables, amb la presència suficient de peix a la dieta, d’acord amb les recomanacions de la Dieta Mediterrània.

visita creix CIP

“Creix amb el Peix” ara a les escoles!

L’activitat “Creix amb el Peix” s’ha adaptat a les noves circumstàncies i a més a més de l’activitat que es desenvolupa al Centre Interactiu del Peix i al Mercat Central del Peix de Mercabarna, l’activitat educativa es trasllada a les escoles i a l’entorn online.

Si voleu portar el taller a la vostra escola, podeu contactar amb el Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna per telèfon (935 567 274 / 935 567 676) o a l’email gremi@gmpbcn.com.

Mireu el reportatge que el Programa Catacrack de BETEVE va fer de Creix amb el Peix, durant la visita de l’Escola Miquel Martí i Pol de Viladecans (25/10/2018)

descripcio CIP

Descripció
de l'activitat

El Centre Interactiu del Peix, Mercabarna i el Gremi de Majoristes del Peix volen apropar el món del peix i el marisc als infants amb el programa Creix amb el Peix, un interessant projecte de caire educatiu i divulgatiu. Creix amb el Peix és un programa pensat per als nens del Cicle Mitjà i Superior de Primària.

Es tracta d’un seguit d’activitats dissenyades per un equip de professionals especialitzats en Biologia, Ciències Ambientals i Pedagogia.

Escenaris de l'activitat

El programa Creix amb el Peix té com a escenari principal el recinte de Mercabarna. Però l’activitat es desenvolupa en tres escenaris diferenciats:

 • 1
  La primera parada del recorregut és el CIP, Centre Interactiu del Peix. Es tracta d’un espai pensat i dissenyat per a afavorir la millor experiència educativa. Mitjançant una sèrie d’activitats interdisciplinàries, els nens viuen totes les fases del procés pel qual passa el peix i el marisc des de la captura fins a l’arribada al plat. Tot recreant les peculiaritats dels ports, mercats centrals i les parades del peix.
 • 2
  La segona part del recorregut es deté en les instal·lacions del Mercat Central del Peix. Els nens podran veure un audiovisual i recorres els diferents espais de la Unitat Alimentària de Barcelona. Per a finalitzar, els nens i nenes viuran en directe el funcionament de les sales de manipulació del peix.
 • 3
  La tercera, i última part de la visita, consisteix en un menjar elaborat amb productes de la mar. Els nens podran provar un menú sa i equilibrat, tot ells acompanyat d’una xerrada sobre la importància d’incorporar peix i marisc en el seu dia a dia.

Objectius del programa

objectius CIP

Mostrar la complexitat del procés necessari per posar un plat de peix a taula. A més d’ensenyar als nens i nenes la feina de tota la cadena de producció i distribució. Divulgar, fomentar i formar l’hàbit de consum de peix i marisc entre els joves, incidint en els beneficis saludables de la dieta mediterrània. Afavorir el consum i venda de peix a tots els nivells. Aprendre tots els aspectes importants sobre la biologia i ecologia dels peixos més comercials del mar Mediterrani.

Entendre l’important paper que realitza Mercabarna a la comercialització del peix. Aprofundir en el coneixement de les instal.lacions, activitats i funcionament diaris de Mercabarna. Fer entendre en que es basa la Dieta Mediterrània. Apropar els beneficis saludables de consumir peix i el seu valor nutricional.

Aprendre les diferents maneres de menjar el peix a la vida diària. Fer comprendre que per portar una dieta equilibrada i una alimentació sana és bàsic incloure el peix en els nostres àpats.

SALA DE MESTRES

Aquest espai está adreçat als mestres. Aquí us podreu descarregar les unitats didàctiques i altres materials per treballar a l’aula l’activitat ”Creix amb el Peix”.

Si no tens el nom d’usuari i la paraula de pas per accedir a les unitats didàctiques, només cal fer un clic aquí i emplenar els camps del formulari, ràpidament tindràs en el teu mail tot el necessari per treballar amb Creix amb el peix.

Visita escoles: Contacte i reserves.

Persona de contacte: Oscar Vidal

Tel. 93 556 76 7693 336 37 11

Horari d’atenció telefònica:
De dimarts a dissabte de 9 a 13h.

gremi@gmpbcn.com

Com Arribar

Centre Interactiu del Peix
C/ Major 74 / Mercabarna
08040 Barcelona
Tel: (0034) 933 36 37 11
info@centreinteractiudelpeix.org

Galeria de fotos
Patrocinadors i col·Laboradors
fondo europeopesca
mercats de barcelona logo
diputacio barcelona logo
asociacion productores mejilloneros
logo fundacion dieta mediterranea
gremi peixaters logo
logo sabadell
Seafood logo norway
transportes kartin
frimercat logo
orange logo
torne hielo logo
logo geseme
Patrocinadors i col·Laboradors
fondo europeopesca
mercats de barcelona logo
diputacio barcelona logo
asociacion productores mejilloneros
logo fundacion dieta mediterranea
gremi peixaters logo
logo sabadell
Seafood logo norway
transportes kartin
frimercat logo
orange logo
torne hielo logo
logo geseme
Patrocinadors i col·Laboradors
fondo europeopesca
mercats de barcelona logo
diputacio barcelona logo
asociacion productores mejilloneros
logo fundacion dieta mediterranea
gremi peixaters logo
logo sabadell
Seafood logo norway
transportes kartin
frimercat logo
orange logo
torne hielo logo
logo geseme