Orada
La Orada o Sparus aurata té el cos comprimit per ambdós costats, amb un cap gran i arrodonit i uns llavis gruixuts. La primera fila de dents està composada per 4, 5 o 6 ullals punxeguts, subjectes a unes fortes mandíbules. Les dents molars se situen després dels ullals, en 4 o 5 files. Presenta una sola aleta dorsal i les pectorals són llargues i acabades en punta. El color del dors és verd blavós, el ventre platejat i
amb els flancs grocs grisencs. L’orada té una típica franja daurada a la part superior dels ulls i d’aquí el seu nom.
S’alimenta principalment de peixos, crustacis i mol·luscs que
desenterra amb la seva cua. En ocasions també menja algues.
Són peixos d’hàbits costaners que neden sols o en petits grups
(ocasionalment s’agrupen en moles voluminoses). Els joves freqüenten zones litorals i llacunes costaneres mentre que els adults prefereixen aigües més profundes, normalment pels 30 m de profunditat, encara que poden arribar fins als 150 m en època de reproducció.
És un peix hermafrodita protàndric, és a dir que neixen tots mascles i quan fan uns tres anys (amb aproximadament 600 grams de pes) esdevenen femelles. Tot i això sembla que alguns peixos actuen de mascles tota la seva vida.
Es capturen amb diferents arts com l’arrossegament, el tremall i en certes èpoques de l’any, es captura amb encerclament.
20 cm.
Es troba al Mar Mediterrani i a les costes de l’est del nord de l’Oceà Atlàntic.