10 consells per a cuidar els nostres mars • #JoMenjoPeix

10 consells per a cuidar els nostres mars

Moltes vegades ens preguntem com poder col·laborar a la conservació o a la no degradació dels ecosistemes marins. Si ets com nosaltres que en alguna ocasió t’ho has plantejat, aquí et deixem un llistat de 10 consells relativament senzills per a cuidar els nostres mars que et seran molt fàcil de portar a terme i que ajudaran a conservar-lo.
Entre tots/es ho aconseguirem! Cuidem el mar i la seva vida!

1. Reduir les emissions de CO₂ i el consum d’energia

Es poden reduir els efectes del canvi climàtic en l’oceà deixant el cotxe a casa quan puguis. Cal ser conscient del consum d’energia en la llar i a la feina i intentar reduir-lo.
Canviar a bombetes compactes de llum fluorescent o leds o utilitzar les escales són coses simples per les quals un pot començar.

2. Fer compres segures i sostenibles de peix i marisc

Poblacions mundials de peixos s’estan esgotant ràpidament a causa de la demanda, la pèrdua del seu hàbitat i les pràctiques de pesca insostenibles. En fer la compra o sortir a fer un àpat, ajudar a reduir la demanda d’aquestes espècies sobre explotades triant productes saludables i sostenibles. Coneix les espècies de temporada!

3. Utilitzi menys productes de plàstic

Els plàstics que acaben com a escombraries en la mar contribueixen a la destrucció dels hàbitats i poden provocar la mort a milers d’animals marins cada any. Per a limitar el seu impacte, podem reutilitzar les ampolles d’aigua, guardar els aliments en recipients no d’un sol ús, utilitzar bosses de roba per a transportar les nostres compres. En el fons es tracta de reciclar el màxim possible.

4. Ajudar a cuidar les platges

Si t’agrada el busseig, el surf, o relaxar-se a la platja, intentarem deixar el lloc recollit una vegada abandonem la platja. Intentarem també encoratjar a tantes persones com puguem a respectar el medi.

consells cuidar els mars

5. No comprar productes que s’aprofiten de la Vida Marina

Alguns productes contribueixen al mal dels fràgils esculls de coral i les poblacions marines. Evita comprar articles com ara joieria de corall, accessoris de pèl fets amb petxines (a partir de les tortugues carei), i productes derivats del tauró.

6. Amic de la mar

Intentar anar amb compte amb els aliments prominents de la mar que li donem a les nostres mascotes. Llegim les etiquetes dels productes i considerem la sostenibilitat d’aquests a l’hora de comprar-los. Evitar comprar per a un aquari els peixos d’aigua salada capturats del seu hàbitat natural ni llançar peixos o altres espècies marines criades en aquaris a la mar, aquesta pràctica pot introduir espècies no autòctones perjudicials per a l’ecosistema existent.

7. Fer costat a les organitzacions que treballen per a protegir la Mar

Molts instituts i organitzacions estan lluitant per a protegir els hàbitats marins i la fauna marina. Trobar una organització i considerar la possibilitat de donar suport financer o de voluntariat per al treball pràctic o de promoció.

8. Influir un canvi en la teva comunitat

Informa’t sobre les polítiques de conservació marina. Dóna suport als projectes de conservació marina. Considera la possibilitat de triar restaurants solidaris i botigues d’aliment que ofereixen únicament productes sostenibles.

consells cuidar els mars

9. Viatjar per la mar responsablement

Si practiques esports com el caiac o altres activitats que es realitzin en l’aigua, no tiris res per la borda i sigues conscient de la vida marina que habita en les aigües que t’envolten. Els creuers avui en dia representa’n un dels mitjans de transport més contaminants, intenta evitar-los.

10. Obtenir informació sobre els oceans i la vida marina

Tota forma de vida a la Terra està connectada amb l’oceà i els seus habitants. Com més informat estiguis sobre els problemes als quals s’enfronta aquest sistema vital, més voldràs ajudar a garantir la seva protecció i inspiraràs a uns altres a fer el mateix.

Com veus, si tots posem de la nostra part i seguim aquests consells podem cuidar i conservar els nostres mars!