Els microplàstics estàn per tot arreu • #JoMenjoPeix

Els microplàstics estàn per tot arreu

Sentim parlar dels micro plàstics i que l’aire que respirem està cada vegada més “carregat” de partícules que prejudicials per a la nostra salut.

Veiem vídeos o fotografies amb les quals ens portem les mans al capdavant en les quals trobem peixos o ocells com a gavines o corbs de mar morts amb els seus estómacs replets d’escombraries, entre ells gran part de partícules de plàstic.

Hem de ser respectuosos amb el nostre mitjà, cuidar-lo i respectar-lo, existeix una gran frase entre els amants de la naturalesa que és que “Quan vagis a gaudir de la naturalesa, hem de deixar-la com a mínim igual a com l’hem trobat”.

T’has parat a pensar la quantitat de micro plàstics que consumim diàriament? En la teva pròpia casa? O En el teu lloc de treball?

Nosaltres si, i per això hem volgut investigar sobre aquest tema i ens hem portat una gran sorpresa en trobar que diàriament “consumim” més micro plàstics dels que podem consumir a través d’una ració de musclos.

Els experts que van dur a terme aquest estudi es van proposar comparar el nombre de fibres plàstiques oposades en els musclos amb l’oposat en el menjar casolà habitual. Van triar musclos, perquè aquests i el peix espasa són les espècies que acumulen més metalls tòxics quant a productes de el mar es refereix.

Per a esbrinar-ho, van col·locar plaques de *Petri amb paranys enganxosos prop de plats amb menjar en tres cases diferents. Al final de l’esmorzar de 20 minutos, els investigadors van trobar 14 partícules de plàstic, cadascuna de 0.2 a 2 mil·límetres de longitud i 0.01 a 0.05 mil·límetres d’ample, en cada recipient.

 

Segons els seus càlculs, l’equivalent arribaria a 114 micro plàstics en un plat normal (perquè els nostres plats de menjar són més grans que les plaques de *Petri usades en l’experiment). Així, un home s’empassa juntament amb el seu menjar diari al voltant de 68 fibres de partícules de plàstic per any de mitjana. Si sumem el temps dedicat a la cuina (uns 20 minutos), llavors el número augmenta a 207.000.

 

Per contra, van trobar menys de dues fibres plàstiques, en mitjana, en cada musclo.

 

La contaminació micro plàstica en totes les àrees de el medi ambient és cada vegada més palpable. Els mars i oceans estan molt contaminats amb micro plàstics i fins i tot podem respirar partícules de plàstic a través de l’aire. No obstant això, ara sabem que aquests micro plàstics poden estar accedint al nostre organisme des de la nostra pròpia casa.

 

Hem volgut afegir una sèrie de consells perquè pugueu reduir el nivell d’aquestes micro substancies a les vostres cases:

 

Consells per a netejar l’aire de micro plàstics

 

  • Obre les finestres amb assiduïtat
- Aspira, escombra i neta regularment
  • Usa un purificador d’aire o un humidificador
  • 
Usa espelmes de cera d’abelles (metxes sense plom)
  • 
Prepara un esprai domèstic amb aigua i una cullerada de bicarbonat de sodi. Refrescarà i desinfectarà l’aire atrapant partícules.
  • Treu-te les sabates en entrar a casa

 

Més informació
Els baixos nivells de microplàstics (MP) en els musclos silvestres indiquen que la ingestió de MP por parteix dels éssers humans es mínima en comparació con l'exposició a través de la pluja radioactiva de fibres domèstiques durant un menjar.
Estudi complet: Ana I.Catarino, Valeria Macchia, William G.Sanderson, Richard C.Thompson, Theodore B.Henry.
Contaminació Ambiental 2018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.envpol.2018.02.069