La posidònia oceànica • #JoMenjoPeix

La posidònia oceànica, un bosc al fons del mar.

Què en sabeu de la posidònia oceànica? Al contrari del que molta gent es pensa, la posidònia oceànica no és una alga, és una planta terrestre que es va adaptar al medi marí. Només es troba al mar mediterrani i és fonamental per mantenir la seva biodiversitat.

El seu creixement és molt lent i les seves tiges ponen arribar a viure 50 anys. Imagineu-vos un arbre ajagut al fons del mar, les fulles serien les tiges que formen praderes quilomètriques, així és la posidònia. Tant s’assembla a un bosc marí que, fins i tot, produeix més oxigen que la selva amazònica. Justament, la seva capacitat d’oxigenar el mar a través de la fotosíntesi és el que manté la transparència de les seves aigües.

La posidònia creix sobre sediments tous i també de roca, és així que forma esculls, barrera natural que retenen sediments, fixen el sòl i dissipen la força de les ones, evitant l’erosió de les costes. A la tardor, com molts arbres, perd les fulles seques que arriben a les platges i serveixen per fixar la sorra durant l’hivern. Sense posidònia no hi ha platja.

Les grans praderes que forma són també refugi de molts animals, és per això que la protecció de la posidònia és tan important per conservar la biodiversitat del mediterrani I les seves platges.

Si mai en teniu l’oportunitat, estireu-vos sobre un jaç de posidònia seca, veureu que és molt més còmode que estar ajagut sobre la sorra.