Descobreix la posidònia oceànica, un bosc al fons del mar

La posidònia oceànica, un bosc al fons del mar.

Què en sabeu de la posidònia oceànica? Al contrari del que molta gent es pensa, la posidònia oceànica no és una alga, és una planta terrestre que es va adaptar al medi marí. Només es troba al mar mediterrani i és fonamental per mantenir-ne la seva biodiversitat.

El seu creixement és molt lent i les seves tiges ponen arribar a viure 50 anys. Imagineu-vos un arbre ajagut al fons del mar, les fulles serien les tiges que formen praderes quilomètriques, així és la posidònia. Tant d’assembla a un bosc marí que fins i tot produeix més oxígen que la selva amazònica. Justament la seva capacitat d’oxigenar el mar a través de la fotosíntesis és el que manté la transparència de les seves aigües. 

La posidònia creix sobre sediments tous i també de roca, és així que forma esculls barrera naturals que retenen sediments, fixen el sòl i dissipen la força de les ones, evitant l’erosió de les costes. A la tardor, com molts arbres, perd les fulles seques que arriben a les platges i serveixen per fixar la sorra durant l’hivern. Sense posidònia no hi ha platja. 

Les grans praderes que forma són també refugi de molts animals, és per això que la protecció de la posidònia és tan important per conservar la biodiversitat dell mediterrani I les seves platges. 

Si mai en teniu l’oportunitat, estireu-vos sobre un jaç de posidònica seca, veureu que és molt més còmode que estar ajagut sobre la sorra.