El dia dels oceans • #JoMenjoPeix
juny 10, 2020

El dia dels oceans

Fa uns dies, concretament el dilluns 8 de juny, vam celebrar el Dia mundial dels Oceans.

Una mica més del 70% de la superfície terrestre està coberta d’aigua, i d’aquesta quantitat d’aigua, el 97% és aigua salada, és a dir, els nostres oceans i mars.

El paper que juguen aquests oceans en el desenvolupament de la vida és clau: generen oxigen, emmagatzemen el carboni, regulen les temperatures i ens proporcionen recursos energètics i minerals. I, no cal dir-ho, ens ofereixen aliment ric i variat.

Però què sabeu dels oceans més enllà d’això que us expliquem?

Aquí van unes quantes curiositats perquè grans i petits aprenguem a tenir consciència d’aquest tresor.

1.- Conté una gran riquesa ..

Sense tenir en compte els tresors amagats en els milers de vaixells enfonsats en les seves profunditats, s’estima que els nostres oceans contenen uns 20 milions de tones d’or. Tota una fortuna!

2.- De quin color és l’oceà?

Tot i que l’aigua és transparent, el veiem blau a causa que tal quantitat d’aigua unida a substàncies com la sal o el carboni de calci, fan que costi traspassar la llum, que acaba reflectint-se. I com més profund és la mar, més fosc és aquest blau. La posició del sol, la seva profunditat i l’agitació de les aigües i núvols influeixen en el seu color.

3.- I l’animal més gran del nostre planeta és…

…la balena blava! Amb els seus 30 metres de longitud i fins a 180 tones de pes, aquest ‘animalet marí’ pot arribar a consumir unes 3,5 tones al dia de krill (una mena de gambeta diminuta). Les balenes blaves són considerades espècie en perill d’extinció a la Llista Vermella de la Unió per a la Conservació Mundial (IUCN)

4.- Més vida al mar que a la terra.

Les espècies aquàtiques representen el 90% de tota la vida del planeta. El toc d’humilitat que hem d’aprendre els terrestres.

L’oceà, a més d’oferir-nos tot el necessari per viure, proveeix treball i funciona com vies per al transport de mercaderia i passatgers, activitats que donen suport a l’economia del país.

I si tant ens dóna l’oceà, no hauríem de tornar-li el mateix a canvi?

Cuidar el nostre entorn, entendre l’impacte que tenen les nostres accions en ell, aprendre a contaminar menys, respectar l’estacionalitat dels seus fruits, en definitiva, prendre consciència de la nostra interacció amb l’oceà és essencial perquè, a la llarga, no acabem tots apagant-nos.

Si l’home no aprèn a tractar els oceans i la pluja forestal amb respecte, s’extingirà” (Peter Benchlev, escriptor nord-americà)