El peix espasa • #JoMenjoPeix
juny 8, 2020

El peix espasa

El peix espasa

També conegut com a Emperador, Agulla Palar, Marrajo, Espadarte, Moro o Mako, el peix espasa és un peix blau migratori que habita en aigües càlides de tot el món (sobre uns 15 °C), però també es poden moure en aigües més fredes, de fins a 5 °C.

La seva longitud mitjana sol ser d’uns 2 o 3 metres i pesar 120 kg, encara que el rècord de la International Game Fish Association ho té un peix espasa de gairebé 5 metres i 536 kg capturat per Lou Marro a Xile el 1953. Quin exemplar 😳 !

Conegut per la seva agressivitat i voracitat, i tot i alimentar-se de mol·luscs i peixos, no dubta a atacar a altres de major grandària com el peix martell, o fins i tot vaixells, arribant a travessar fustes de fins a 5 cm de gruix. Sens dubte fa honor a com se li coneix comunament: el gladiador ⚔️.

El peix espasa és un gran depredador, no només pel seu cap acabat en forma d’espasa sinó per la seva agilitat i velocitat en moviment, no és d’estranyar que la seva pesca es consideri tot un esport, sent grans trofeus els que decorin parets i plats. I és que la seva carn, tendra, de gust suau i sense espines, és perfecta perquè en gaudeixin tots els membres de la família, sigui a la planxa, o amb les receptes més elaborades, traient el màxim partit d’aquest peix blau.

El peix espasa és un peix semigràs, no gaire ric en proteïnes, però molt nutritiu i amb un alt valor biològic. Ric en minerals i vitamines, principalment del grup B com la B3, B6, B9 i B12. Aquesta combinació de propietats manté forts els nostres ossos, millora la circulació, redueix el colesterol i reforça el nostre sistema immunitari, encara que pel seu alt contingut en mercuri es recomana consumir-lo amb precaució.

I ara que ja coneixem una mica millor a aquest geni dels mars, només ens queda tastar-ho 😋 !