El peix, un aliat per a una ment sana: beneficis nutricionals i cognitius • #JoMenjoPeix
març 15, 2024

El peix, un aliat per a una ment sana: beneficis nutricionals i cognitius

Ja sabem que la nostra dieta té un impacte significatiu en la nostra salut mental i cognitiva. Dins del món dels aliments que poden ajudar a potenciar la nostra ment, el peix ocupa un lloc destacat. Amb els seus àcids grassos omega-3, vitamines i minerals, el peix ofereix una sèrie de beneficis que poden millorar la nostra salut mental i el nostre benestar general.

Beneficis dels àcids grassos omega-3

El peix és una font important d’àcids grassos omega-3, com l’àcid eicosapentaenoic (EPA) i l’àcid docosahexaenoic (DHA), que s’han relacionat amb la millora de la funció cerebral i la reducció del risc de trastorns cognitius. Aquests àcids grassos omega-3 ajuden a mantenir la salut de les cèl·lules cerebrals i poden tenir efectes positius en la memòria, la concentració i l’estat d’ànim.

Vitamines i minerals per a la salut mental

A més dels àcids grassos omega-3, el peix és ric en vitamines i minerals que són essencials per al funcionament òptim del cervell. Les vitamines del grup B, com la vitamina B12 i l’àcid fòlic, tenen un paper crucial en la producció de neurotransmissors i en el manteniment de la salut del sistema nerviós. Els minerals com el zinc i el calci també són importants per al desenvolupament i funcionament del cervell.

Peix i salut mental en diferents etapes de la vida

El consum regular de peix pot ser especialment beneficiós en diferents etapes de la vida. Durant l’embaràs, els àcids grassos omega-3 del peix són fonamentals per al desenvolupament cerebral del nadó. A més, a mesura que envelleixem, el peix pot ajudar a reduir el risc de demència i altres trastorns cognitius.

Consells per incorporar més peix a la dieta

Per gaudir dels beneficis del peix per a la salut mental, és recomanable incloure peix en la dieta almenys dues vegades per setmana. Opta per opcions saludables com el salmó, la tonyina, la sardina o la truita, i evita les preparacions fregides o molt processades. Pots cuinar el peix al forn, a la graella o al vapor per mantenir el seu contingut nutricional intacte.

El peix és molt més que una font de proteïnes saludables; també és un aliada per a una ment sana. Amb els seus àcids grassos omega-3, vitamines i minerals, el peix pot millorar la funció cerebral, la memòria i l’estat d’ànim. Així que no dubtis a incloure el peix a la teva dieta regular i cuida de la teva salut mental mentre gaudeixes d’una deliciosa i nutritiva font d’alimentació. Ja menges peix? Nosaltres sí!