Llamàntol • #JoMenjoPeix

Llamàntol

Morfologia

El Llamàntol (Homarus gammarus ) és un crustaci decàpode de cos robust i allargat. Posseeix cinc parells de potes com tots els decàpodes: el primer parell de potes acaba en dues grans pinces, una d’elles amb les vores esmolades, que utilitza per tallar, i l’altra amb unes fortes dents que empra per triturar. Els quatre parells de potes restants estan situades en el tòrax i, encara que bastant petites en relació amb el seu cos, li serveixen per desplaçar-se pel fons del mar. Al davant té també dues llargues antenes i quatre més de molt més curtes. Presenta una coloració negre blavosa amb taques clares.

Alimentació

És bàsicament carronyaire, s’alimenta de mol·luscs i animals en descomposició; també d’algues i petits peixos.

Habitat

Viu en fons rocosos, sorrencs o fangosos des de la línia costanera fins més enllà de la plataforma continental, arribant als 150 metres de profunditat; rarament, però, es troba més enllà dels 50 metres de fondària. Generalment viu de manera solitària en fenedures o en caus sota les roques.

Ecologia

Creix durant tota la seva vida i pot viure molts anys, fet que el permet aconseguir dimensions gegants. La femella posa milers d’ous, normalment un cop cada 2 anys, i les diminutes cries neden i es deixen portar per les corrents durant un període de fins a cinc setmanes, abans de caure al fons i assentar-se.

Modalitat de pesca

Es captura amb tremalls o amb nanses.

On es troba
Distribució geogràfica

Habita a l’est de l’Oceà Atlàntic, des de les Illes Lofoten, al nord-oest de Noruega fins a les Illes Açores i el Marroc. També es troba en alguns llocs del Mar Mediterrani i al nord-oest del Mar Negre.