Nero
El nero (Epinephelus marginatus ) és un peix de cos ovalat, robust i fort, cobert per petites escates, amb un cap que ocupa una tercera part del seu cos. Té una boca ampla, amb uns llavis pronunciats i molsuts, unes mandíbules evaginables i provistes de nombroses i petites dents força esmolades. L’aleta caudal és molt potent, proporcionant-li moviments molt ràpids en distàncies curtes. Els mascles poden
assolir els 150 cm de longitud total i als 60 kg de pes.
Normalment s’alimenta de crancs i pops, tot i que els individus
més grans prefereixen alimentar-se d’altres peixos. Durant la primavera amplia la seva dieta amb calamars i sípies.
És bentònic i viu a fons rocallosos des dels pocs metres de fondària fins als 300 m. Els exemplars adults són fàcils de trobar a pedres aïllades dins les praderies de Posidonia, en canvi els exemplars joves són més propensos a aproparse a la costa.
És una espècie sedentària i territorial molt agressiva que captura les seves preses a l’aguait des d’una cova o una escletxa a la roca. És mimètic, la seva coloració varia des d’un to marró clar a un color més verdós, amb els costats més clars i la cara ventral groguenca. Pot presentar distintes formes de coloració segons l’estat emocional i reproductor. Pot viure fins a 50 anys.
Especialment els joves es pesquen als fons rocosos del litoral amb palangres i tremalls. Els més grossos són capturats pels vaixells
d’arrossegament en el fons de la plataforma continental.
45 cm
Es troba a la Mar Mediterrània i des de les Illes Britàniques fins al sud de Moçambic i Madagascar. També a l’ Uruguai, l’Argentina i el sud-est del Brasil.