Primer bloc "Creix amb Peix" • #JoMenjoPeix

EL PEIX A LA NOSTRA DIETA, MÉS DE 100 BENEFICIS

El consum de peix per l’ésser humà ha estat des de l’inici de la història ben present, ja en el Paleolític era una font important d’aliment.
Menjar peix és de gran importància per tal que el nostre cos pugui obtenir els nutrients necessaris per un correcte funcionament, ens ajuda al correcte desenvolupament intel·lectual i emocional, a l’absorció de calci, a reforçar els músculs, a millorar la salut cardiovascular, a reduir els processos inflamatoris i a potenciar les defenses. Alguns dels beneficis venen donats gràcies a que el consum de peix:

  • Aporta proteïnes “complertes”, que són aquelles que tenen tots els aminoàcids essencials en la proporció que l’organisme necessita.
  • Conté de manera natural omega-3, indispensable per un bon desenvolupament i funcionament del nostre cos.
  • Té vitamines A, D, E i del grup B.
  • Conté minerals com el iode, calci, fòsfor, seleni.

A més a més, és un aliment fàcil de cuinar, de fàcil digestió i moderat en calories.
Hi ha moltíssimes maneres de cuinar peix i marisc: al forn, al vapor, fregit, a la planxa, a la cassola, com entrant o plat principal, amb salsa, amb patates, verdures, arròs, pasta… o amb un bocí de pa amb tomàquet i oli d’oliva!
En aquest bloc parlarem, jugarem i estudiarem sobre tots aquests beneficis i aprendrem a com incorporar-los en la nostra dieta. 

T’hi apuntes? Doncs comencem

RECURSOS:

Reprodueix vídeo

1. APRENEM A CUINAR

Les receptes amb peix i marisc han estat present des de sempre en la nostra tradició culinària mediterrània. Cada comarca o fins i tot població té receptes particulars i pròpies de la zona, des del xató i l’all cremat fins als fideus arrossejats dels mariners. Nosaltres us proposem una recepta ben senzilla alhora que deliciosa per incorporar i assaborir el menjar de mar. També cuineu peix a casa i ens voleu ensenyar la vostra recepta? Pots enviar el teu vídeo o foto a gremi@gmpbcn.com i penjarem algunes al nostre web!

2. LA PIRÀMIDE DELS ALIMENTS

Ens ajudes a col·locar els aliments a la piràmide?

Recorda:

  • Els de la base són els que s’han de consumir amb major freqüència.
  • Consumir fruites, verdures, llegums i fruits secs en abundància.
  • El pa i els aliments procedents de cereals (pasta, arròs i especialment productes integrals) haurien de formar part de l’alimentació diària.
  • Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats.
  • Consumir diàriament productes làctics, principalment iogurt i formatges.
  • La carn vermella hauria de consumir-se amb moderació i a poder ser en guisats i altres receptes. Les carns processades en quantitats petites i com a ingredients per a entrepans i altres plats.
  • Consumir peix en abundància (2-3 racions per setmana) i ous amb moderació.
  • La fruita fresca ha de ser les postres de cada dia. Els dolços i pastissos haurien de consumir-se ocasionalment.
Icono quiz Creix amb el Peix

3. POSA’T A PROVA

  1. Pregunta 1 de 10

    Quina diferència hi ha entre el peix blau i el peix blanc?

    • 1.
    • 2.
    • 3.

4. SABIES QUE...

L’OMEGA-3 ACTUA COM ANTÍDOT CONTRA L’ESTRÈS JA QUE AUGMENTA LA PRODUCCIÓ DE LA SEROTONINA, L’HORMONA DEL BENESTAR.

5. L’ENIGMA

QUIN ÉS EL NUTRIENT QUE ES TROBA PRESENT EN ALGUNS PEIXOS EN PROPORCIONS ABUNDANTS I ÉS INDISPENSABLE PER A LA NOSTRA SALUT? QUÈ PASSARIA SI EL NOSTRE COS NO L’OBTINGUÉS?
Les escoles que desxifrin els enigmes que anem penjant al web entraran en sorteig* d’una visita guiada al Museu del Centre Interactiu del Peix de Mercabarna per fer la sortida Creix amb el Peix durant el curs escolar 2021-2022. Envieu-nos les vostres respostes a gremi@gmpbcn.com

*entren en sorteig les classes que hagin respòs correctament l’enigma de cada bloc (tres en total). Cal presentar-se com una sola aula, per exemple: 1rC de l’escola Rius de Sant Feliu. El premi serà una sortida per al Centre Interactiu del Peix per una sola classe (25 alumnes aproximadament)

7. dibuixos per pintar