Lluç farcit de pa amb tomàquet de la Carme Ruscalleda • #JoMenjoPeix
desembre 23, 2021
Carme Ruscalleda •

Lluç farcit de pa amb tomàquet de la Carme Ruscalleda

30 minuts
4
Dificultat baixa

Avui us portem una recepta del receptari que vam presentar fa uns dies a l’event “Aquest Nadal recuperem l’alegria amb bona cuina” que es va cel.lebrar a Mercabarna i que va comptar amb la presència i les receptes de la gran Carme Ruscalleda.

És una recepta original, deliciosa i fàcil de preparar que segur sorprendrà els teus convidats aquests dies de festa. Som-hi?

Ingredients
lluç de palangre d'uns 2.500 g 1
llesques de pa de pagès gruixudes 2
tomàquets madurs ratllats, sense llavors 2
farina pobre en gluten (especial per fregir peix)
Sal
Oli d'oliva
Fil de lligar
Descarregar
Preparació
1

Netegeu el lluç, s’ha de manipular amb cura, és un peix molt delicat i tou. Retireu el cap i la cua, el cos central del peix, feu-lo en dos trossos grossos, quasi d’un pam cada un. Retireu l’espina central des de la panxa, no des de l’esquena (comprovareu que és una operació molt fàcil), disposareu de 4 talls grans i rectangulars, amb llom i ventresca. Repeleu la pelleta negra que hi ha a l’interior del ventre.

2

Talleu les llesques gruixudes de pa, fent-les a talls rectangulars sense la crosta , a la llargada dels lloms de peix. Amaniu-los amb tomàquet ratllat, oli i sal, us ha de quedar un pa ben xopat.

3

Col·loqueu els talls de pa amanits a dins de cada tall de lluç, saleu el peix i lligueu-los amb fil, procureu que quedi el pa atrapat a dins del talls de lluç

4

Fregiu el peix enfarinat, amb oli abundant a 185o. S’ha de fregir només 1 minut per cada cara. El peix només el volem segellar per tot el voltant, per aconseguir una crosta torrada. L’acabarem de coure al forn, a 190o durant 4 minuts.

5

Partiu cada llom farcit, disposareu de 4 tacs preciosos amb el pa amb tomàquet al centre. Serviu-lo amb una maionesa clàssica amb un toc de llimona.

Quins beneficis aporta

El lluç és un peix de temporada, saboròs i amb múltiples propietats nutritives. Apte per tots els paladars, permet molts tipus de cocció i és un bon aliat de les dietes equilibrades, ja que conté menys de 3 grams de greix per cada 100 grams de peix comestible.

Tips per sorprendre

Aprofita tot el lluç: del cap, en podem treure la cocotxa per fer-la al pil pil, a la planxa o arrebossada. Amb el cap i l’espina podem fer un fantàstic fumet de peix, afegint una mica de morralla o les closques i caps de gambes que hàgim guardat congelades per a l’ocasió.

Dels trossos més lletjos, o de la part de cua i cap que no aprofitarem pels lloms, podem tallar trossets i treure la carn, aprofitant-la per fer  ceviche o carpaccio.

Sobre l'autor
Carme Ruscalleda
Carme Ruscalleda
És una de les cuineres més innovadores i s'ha convertit en la primera xef catalana en aconseguir tres estrelles Michelin (el 2006 va aconseguir les tres estrelles en l'edició espanyola). Autodidacta i avantguardista, però sempre a prop de la tradició culinària catalana.