Segon bloc "Creix amb Peix" • #JoMenjoPeix

el viatge del peix fins a la taula

Us heu parat mai a pensar com arriba el peix fins el nostre plat? Creieu que ve directe del mar a casa nostra? Qui l’ha pescat? I com? Totes aquestes preguntes i més les anirem resolent al llarg d’aquest segon bloc, t’apuntes a seguir el viatge que fa el peix i el marisc fins a la nostra taula? Som-hi!

RECURSOS:

Icono quiz Creix amb el Peix

1. Els arts de pesca

És cert que hi ha moltes maneres de pescar peix, de ben segur que alguna en deus conèixer. A través de les següents preguntes podràs conèixer alguns art de pesca i altres mètodes de producció…

És cert que hi ha moltes maneres de pescar peix, de ben segur que alguna en deus conèixer. A través de les següents preguntes podràs conèixer alguns art de pesca i altres mètodes de producció…

2. La llotja

Ja hem vist com es pot obtenir peix i marisc coneixent alguns arts de pesca i l’aqüicultura amb el nostre qüestionari. Ara bé… I després d’això? Creieu que els pescadors van a vendre el peix a les cases? O a les peixateries i als restaurants? La resposta és, NO!

Una vegada els pescadors tornen al port, després de la llarga jornada de pesca:

  1. classifiquen els diferents tipus de peix i marisc en caixes
  2. les pesen una per una

Quan això ja està fet entren a la…LLOTJA!

I què és la llotja? Doncs és un edifici situat al mateix port PERQUÈ ELS PESCADORS PUGUIN VENDRE TOT EL PEIX I MARISC QUE HAN PESCAT.

A l’interior de la llotja només hi poden entrar peixaters i peixateres, majoristes i propietaris i propietàries de restaurants, que venen a comprar el peix per després vendre’l.

Vols veure com? Mira el vídeo de la llotja per aprendre’n una mica més!

3. Mercabarna i el mercat del peix

Els i les majoristes poden comprar peix i marisc a les llotges de tota Catalunya, però també poden fer-ho a les llotges d’arreu del món! D’aquesta manera poden oferir a les peixateries i restaurants peix d’allà on vulguin.

Potser us preguntareu… i on venen el peix i el marisc els majoristes? Doncs bé, un dels mercats de peix i marisc de majoristes més importants d’arreu d’Europa és el MERCAT DEL PEIX DE MERCABARNA.

4. CALENDARI 2021!

Esteu aprenent moltes coses i, com que ho esteu fent tant bé volem donar-vos un premi!

Us heu guanyat un calendari del 2021 amb diferents espècies de peixos per cada mes. D’aquesta manera podreu aprendre’n una mica més.

A més a més podeu participar a instagram amb el hashtag #jomenjopeix penjant fotos o vídeos de receptes amb l’espècie de cada mes del calendari.

Exemple etiqueta peixateria

5. Comprem peix:

Heu anat mai a comprar a la peixateria? Fixeu-vos bé en les etiquetes del peix. Cada espècie ha d’estar etiquetada amb la següent informació:

  • Nom de l’espècie
  • Mètode de producció
  • Zona de captura / País i massa d’aigua / País de producció
  • Art de pesca utilitzat a les pesqueries extractives
  • Si el producte ha estat descongelat
  • Data de duració mínima, si s’escau
  • Al·lèrgens, si s’escau
  • Preu

Vols jugar al joc de compra?

Prova de clicar sobre l’espècie de peix o marisc que vols comprar, comprova que l’etiqueta porti tota la informació necessària.

Fes un càlcul dels diners que et gastaràs segons la quantitat que compris!

parada de peixateria 1

2

5

6

6

6. Fem un resum?

En aquest vídeo podràs fer un repàs de diferents coses que hem après durant el bloc

7. L’ENIGMA DEL BLOC

De quina hora a quina hora obre el mercat del peix?

Les escoles que desxifrin els enigmes que anem penjant al web entraran en sorteig* d’una visita guiada al Museu del Centre Interactiu del Peix de Mercabarna per fer la sortida Creix amb el Peix durant el curs escolar 2021-2022. Envieu-nos les vostres respostes a gremi@gmpbcn.com

*entren en sorteig les classes que hagin respòs correctament l’enigma de cada bloc (tres en total). Cal presentar-se com una sola aula, per exemple: 1rC de l’escola Rius de Sant Feliu. El premi serà una sortida per al Centre Interactiu del Peix per una sola classe (25 alumnes aproximadament)

8. SABIES QUE...

Als pops els agraden els amagatalls que troben entre les roques i escletxes dels fons rocosos on s’hi refugien. Quan troben els cadups, s’introdueixen al seu interior per aixoplugar-se i d’aquesta manera son capturats.