Biodegradable? Millor ens ho emportem • #JoMenjoPeix

Biodegradable? Millor ens ho emportem

Si coneixem quant temps triguen a desaparèixer alguns dels materials que rebutgem diàriament, entendrem millor la importància de reciclar-los. No reciclar una ampolla de vidre pot suposar que els seus components romanguin en la naturalesa milers d’anys.

La biodegradabilidad és un concepte del que, des de fa uns anys, escoltem parlar amb molta freqüència. Prendre consciència sobre la necessitat de preservar el medi ambient ha fet que, cada vegada més, tant persones com a empreses es plantegin la necessitat d’emprar productes biodegradables i respectuosos amb el medi ambient.

Però, sabem realment quant triguen a degradar-se els productes d’ús quotidià? Aquí us presentem alguns exemples:

  • Les ampolles de vidre: triguen fins a 4.000 anys a desaparèixer. Sent un material 100% reciclable és essencial que els dipositem en el contenidor correcte.
  • Piles: Els components d’una pila triguen entre 500 i 1.000 anys a degradar-se, amb l’afegit que, si no es tracten adequadament, poden ser molt contaminants.
  • Boses i ampolles de plàstic: 150 anys és el temps que triga una bossa de plàstic comú a degradar-se i una ampolla de *PET pot trigar 1.000 anys a desaparèixer. Reciclem aquests materials correctament i, sempre que sigui possible, substituïm-los per altres biodegradables com les bosses de paper o tela.
  • Envasos de tetrabrik: si som conscients que un envàs d’aquest material triga fins a 30 anys a degradar-se, tindrem una bona raó per a dipositar-los en els contenidors grocs per al seu reciclatge.
  • Llaunes de refresc: les llaunes d’alumini necessiten molta pluja i humitat perquè l’òxid les cobreixi totalment i, després, desaparegui. En concret, 10 anys. A més, l’alumini és un material que es pot recuperar gairebé per complet.
  • Xiclet: Un tros de goma de mastegar triga 5 anys a degradar-se. No ho llancem al sòl.

Bàsicament, existeixen dos tipus de degradació: aeròbia, que es produeix en contacte amb l’oxigen, i anaeròbia, que es produeix en absència d’oxigen.

Les substàncies que es poden descompondre de manera natural en contacte amb l’aire o l’aigua són menys nocives per al medi ambient que les que no es descomponen, com el vidre. D’aquí la importància de reciclar i reutilitzar tots els materials no biodegradables que siguin possible.

Més informació
Cada segon es llancen més de 200 quilos de plàstic a mars i oceans.
El 70% es diposita al fons marí i el 15% es queda surant.
A Espanya, s'aboquen 126 tones de plàstic al dia, només, al mar Mediterrània.