El peix blau i el peix blanc • #JoMenjoPeix
novembre 12, 2019

El peix blau i el peix blanc

El peix és un aliment fonamental, que ocupa un lloc destacat dins la nostra piràmide nutricional. Constitueix una rica font de proteïnes així com d’àcids grassos essencials per al nostre organisme, especialment d’Omega 3. Però coneixes les principals diferències entre el peix blau i el peix blanc?

El peix blau, també conegut com a peix gras, és aquell la quantitat del qual de greix emmagatzemat en els seus músculs és superior al 5%. Solen ser peixos que viuen en les profunditats del mar, i que tenen una gran activitat. Per a reconèixer-los, només n’hi ha prou amb fixar-nos en la forma de la seva cua, ja que la dels peixos blaus presenta forma de V.

Una de les diferències més destacades entre el peix blanc i el blau és que aquest últim conté una gran quantitat d’àcids grassos poliinsaturats així com una gran quantitat d’Omega 3, un àcid gras essencial en l’alimentació humana. A més, l’Omega 3 és un dels millors protectors contra el ‘colesterol dolent’, ja que impedeix que aquest s’acumuli en les nostres artèries.

Així mateix, el peix blau és un aliment de molt fàcil digestió, i és una font inesgotable de proteïnes. Per aquest motiu, molts experts en nutrició recomanen als esportistes que ingereixin peix blau, almenys, quatre vegades per setmana.
I és que entre les proteïnes que conté el peix blau, la més abundant és la *lisina, un aminoàcid essencial per als nens en edat de creixement, seguida del Triptòfan, un aminoàcid molt important en la formació de la nostra sang.
D’altra banda, el peix blau és també una font significativa de vitamines, com la vitamina A, la vitamina D i la vitamina E, essencials per a prevenir l’oxidació de les cèl·lules. I quant als minerals, el peix blau és molt ric en potassi, sodi i fòsfor.

L’altra varietat que podem trobar en el mercat és la de peix blanc, un peix més fi que el blau, molt baix en greixos (perquè aquestes a penes representen el 2%), amb poques calories, i de molt fàcil digestió.
Entre les varietats de peix blanc més conegudes podem trobar: el rap, el llenguado, el llobarro, l’orada,  el besuc, el lluç, l’escórpora o el gall.
És molt freqüent que els experts en nutrició aconsellin prendre peix blanc a aquelles persones que pateixen problemes digestius, així com a les quals se sotmeten a un règim d’aprimament. Això és pel fet que els peixos blancs són molt digestius, i aporten moltes menys calories que els de varietat blava.

A més, el peix blanc és una font rica de fòsfor, així com d’àcids grassos Omega 3 *EPA i *DHA, essencials durant l’etapa de creixement o durant l’edat escolar. També destaca el seu alt contingut en calci, i s’ha demostrat, a més, que la ingesta de peix blanc entre les dones els ajuda en la prevenció de malalties òssies com l’osteoporosi.

Un altre destacat aspecte nutricional del peix blanc és el seu alt contingut en iode, un mineral essencial per a prevenir malalties relacionades amb l’hormona tiroides, especialment, l’hipotiroïdisme.

Finalment, la vitamina B12 també és abundant en els peixos coneguts com a blancs, una vitamina molt important per al correcte funcionament del nostre sistema nerviós, així com per a prevenir estats d’anèmia i decaïment.