La Garoinada de Palafrugell • #JoMenjoPeix
gener 20, 2022

La Garoinada de Palafrugell

Tot i que aquest marisc sembla poc adient pel consum, sobretot per per les punxes gruixudess, les garotes s’han utilitzat per menjar des de fa molts anys. Era típic veure-ho menjar als pescadors, que passaven tantes hores al mar, i a la gent que residia propera a la costa. S’acostumava a menjar de postre després de dinar o per berenar.

Antigament, les colles d’amics, famílies o pescadors tenien com a costum apropar-se a les roques del mar per pescar algunes garoines i després menjar-se-les acompanyades amb pa, botifarra negra i vi. N’era tot un ritual i  realitzaven d’aquest àpat una trobada social.

Per menjar les garoines cal obrir-les per la meitat. Un cop obertes, amb una cullera s’agafa la part vermellosa (glàndules) i es posa damunt de la llesca de pa. Actualment les garoines es consideren una delicatessen I són un plat apreciat a molts restaurants. Per aquesta raó se n’ha regulat la pesca via administració.

Del 14 de gener al 22 de març es celebra la Garoinada de Palafrugell. La Garoinada és una de les primeres campanyes gastronòmiques de les comarques gironines i una de les més conegudes. Va néixer l’any 1992 i pren com a producte principal les garoines, també conegudes com a eriçons de mar o garotes. La Garoinada es celebra a l’hivern hivern durant les minves de gener quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment.

En aquesta campanya hi participen diferents restaurants de Palafrugell que ofereixen un menú que inclou un entrant de garoines, un segon plat (diferent per a cada edició) i unes postres típiques de la cuina palafrugellenca.

Podeu consultar totes les activitats i packs a la seva web: La Garoinada de Palafrugell