Mandonguilles de Lluç • #JoMenjoPeix
novembre 15, 2019

Mandonguilles de Lluç

40 minuts
4 persones
Dificultat mitja
Ingredients
PER LA SALSA
All
Ceba 1u
Farina 1 cullerada
Tomàquet 1u
Brou de peix 1 got
Vi blanc 1/2 got
Sal
Pebre
Oli d'oliva verge extra
PER LES MANDONGUILLES
Lluç 1/2Kg
Pa de motlle 2 llesques
Llet sencera
Ous 2u
Julivert
Descarregar
Preparació
1

Comencem per la salsa: el primer que farem serà tallar l’all i la ceba en brunoise, ben finits, i posar-los a ofegar en una casserola amb una mica d’oli d’oliva a foc mig-baix. El sofregit és la base de les salses, per la qual cosa hem de tenir paciència i deixar que els ingredients s’escalfin bé. Sabrem que està en el punt indicat quan la ceba estigui de color marró i gairebé transparent. En aquest moment, baixem el foc i afegim una cullerada de farina de blat i deixem que es cuini una mica.

2

Pelem el tomàquet, li traiem la polpa i el tallem en dauets petits per a afegir-los a la paella juntament amb el brou i el vi blanc. Posem la tapa de la casserola mitjà decantada, de manera que quedi tapat però amb un espai perquè surti el vapor, i deixem que es cuini uns 20 minutos a foc suau. Retirem del foc, salpebrem i trituraramos la nostra salsa amb una batedora. Ull amb les esquitxades calentes!

3

D’altra banda, posem a remullar les llesques de pa de motlle amb la llet sencera. En una taula, amb un ganivet ben afilat piquem el màxim possible el lluç i li afegim les llesques de pa. Piquem també el més fi possible l’all picat i el julivert i els incorporem al lluç. Afegim una clara d’ou i salpebrem la nostra massa. Batem l’ou i el rovell que quedaven i anem fent boletes, les passem per la farina i per l’ou.

4

En una paella amb oli d’oliva ben calenta les torrem una mica i les anem afegint a la salsa. Deixem que es cuinin 15 minuts a foc mitjà amb la casserola tapada. Pots servir-les amb pésols, arròs, patates o una bona amanida.

A gaudir!

Quins beneficis aporta

Entre les propietats nutritives del lluç, destaca el seu contingut en minerals i proteïnes d’alt valor biològic. Així, el peix més consumit al nostre país és una font de minerals com el seleni, el fòsfor, el ferro, el potassi i el magnesi. Les seves proteïnes estan considerades de molt bona qualitat gràcies a l’aportació d’aminoàcids essencials al nostre cos.

Tips per sorprendre

La paraula mandonguilla l’hem heretat de l’àrab, “albúnduqa”, ja que van ser ells els que van portar a la península les primeres boles de carn, que preparaven generalment fregides en oli. En cada lloc la recepta és diferent: cuites en brou, en salses, al forn, arrebossades i fregides…