"Cavar percebes", capturant les joies del mar. • #JoMenjoPeix
maig 21, 2021

“Cavar percebes”, capturant les joies del mar.

Sempre s’ha dit, I amb raó, que la pesca del percebe és una activitat arriscada i físicament exigent. Però, sabeu per què?

El percebe viu enganxat a les roques, especialment on hi ha fort onatge. Els professionals que es dediquen a la captura d’aquest cobdiciat marisc, s’acosten a les pedres saltant des d’una embarcació o per terra, arribant fins I tot a despenjar-se pels penya-segats. La seva pesca es realitza entre els mesos d’octubre i abril, quan els percebeiros, durant la baixa mar, s’apropen a les roques.

Actualment, l’activitat està sotmesa a plans d’explotació, en els quals es determina per a cada campanya el nombre de pescadors, les quotes de captura, els dies hàbils i les zones vedades per a l’extracció. Cada percebeiro pot pescar 6 kg al dia, havent de descansar els caps de setmana. Aquesta quota de captura augmenta durant el període de Nadal fins a 8 kg, període en el qual el consum augmenta i arriba a assolir els millors preus de venda. Els percebeiros porten a la cintura una bossa de xarxa en què van dipositant els percebes fins que completen la malla, que té la capacitat equivalent a la quota màxima de captura diària.

Per pescar percebes cal tenir una bistronza o cavadoira. Amb ella, arrenquen les pinyes de percebe de les roques, activitat denominada pels professionals com cavar percebes. La cavadoira és un instrument amb un mànec més o menys llarg i rematat en una peça esmolada de metall tallant. Cal ser molt hàbil per a cavar percebe, ja que, a part de la perillositat de pescar en unes zones tan exposades a l’onatge, s’ha de ser capaç de separar el percebe de la roca sense tallar-lo, per no espatllar i mantenir la seva qualitat. Us agraden els percebes?