Els millors trucs per cuinar peix i marisc
T’ha quedat l’orada seca? Se t’enganxa el peix a la planxa? El calamar et queda dur? Si alguna vegada t’has trobat amb alguna d’aquestes situacions, continua llegint! Avui hem recollit alguns trucs perquè el peix et quedi sempre al punt!
1- Tens bacallà salat i el vols cuinar en estona? Prèn nota d’aquest truc per dessalar-lo ràpidament: posa’l en llet i uns dents d’all amb pell i deixa-ho reposar unes dues hores a la nevera. Després renta’l i eixuga’l amb un paper absorbent i ja estarà llest per cuinar
2- Cuina el peix al forn embolicat amb paper d’alumini, o el que és el mateix, a la papillota, sobre un llit de verdures i embolicat en paper vegetal per a forn. Quedarà saborós i molt lleuger .
3- Que els més petits mengin peix és una tasca complicada. Una manera d’ajudar a que el mengin sense queixar-se és preparar-lo amb formes diferents. Per exemple, tallat a daus en unes delicioses broquetes, arrebossat a rodanxes o com si fossin llibrets de peix i formatge.
4- Perquè el peix et quedi perfecte en guisats, sopes, arrossos i salses és molt important que l’afegeixis tan sols uns minuts abans d’acabar el plat. Si el poses abans et quedarà molt dur, ressec i sense gust. Per a arrossos i guisats, pots segellar primer el peix i després reservar-lo per afegir-lo al final de la cocció.
5- T’agrada el peix a la planxa? És una de les maneres més sanes i gustoses de menjar peix. Si vols que et quedi al punt, posa’l a la graella primer pel costat de la pell i quan la planxa estigui calenta. Quan la pell estigui cruixent (uns 3-4 minuts per a un llom d’uns 2 centímetres de gruix) ja pots donar-li la volta. Pel costat sense pell, trigarà menys temps a cuinar-se, així que hauràs de parar atenció perquè no et quedi massa fet. Amb un minut o minut i mig n’hi haurà prou.
6- La cuina al vapor és una de les més sanes i que més respecta el sabor original dels aliments. Resulta molt adient per cuinar peix ja que en manté les fibres i la textura i a més ens permet aromatitzar-lo amb llimona, ànet, romaní, etc… i aportar sabor extra al nostre plat.
⏱ Pren nota dels temps de cocció adients:
👉🏻 Filets prims: 3 o 4 minuts
👉🏻 Porcions amples com ara una rodanxa de lluç o uns lloms de salmó: 5 o 6 minuts
👉🏻 Peces senceres tipus llobarro o orada de ració: 8 a 10 minuts
👉🏻 Peces senceres de mida gran: fins a 25 minuts.
7- Et passa que a vegades enfarines el peix i et sobra molta quantitat de farina que acabes llençant i a més a més la cuina et queda ben bruta? Pren nota d’aquest senzill truc: agafa una bossa de plàstic i posa-hi dins una mica de farina juntament amb el peix. Tanca la bossa deixant aire al seu interior i agita-la com si fos una coctelera, així el peix queda enfarinat en la seva justa mesura, sense grumolls, amb una fina i homogènia capa de farina.
8- Si vols que no et quedi ni un gra de sorra a les navalles, posa-les en remull amb aigua i sal en un got alt com si fossin bolígrafs. Així respiren i es mouen expulsant tota la sorra que tenen dins. Ho sabies?
9- Vols saber com aconseguir que el calamar et quedi tendre? Deixa’l en remull amb llet o cervesa mitja hora abans de cuinar-lo i després asseca’l bé amb paper absorbent. T’animes a probar-ho?