Trucs per una barbacoa de peix espectacular • #JoMenjoPeix
juny 21, 2021

Trucs per una barbacoa de peix espectacular

L’estiu és època de barbacoes i les de peix i marisc són delicioses, si tenim en compte alguns detalls ben senzills que faràn que et quedi espectacular. Som-hi doncs!

 

1- La preparació del peix

La preparació de les peces a cuinar és molt important ja que afecta al sabor que tindrà el peix després de passar per la graella. Pots rostir el peix sencer o trossejat, del que dependrà el temps de cocció i les tècniques que s’utilitzin per garantir-ne el resultat final.

Pots cuinar-lo amb les escates o sense, però sempre has de demanar al peixater que tregui les vísceres i budells del peix mitjançant una incisió a la zona ventral o a través de les brànquies.

En el cas de peixos sencers, quan més gruixut sigui el peix, més fàcil serà donar-li la volta sense que es trenqui. En peixos petits o fins o quan fem lloms o trossos de peix, és preferible col.locar el peix a la graella sobre paper d’alumini, que ens ajudarà a cuinar les dues cares sense destrossar lala peça al donar-li la volta.

 

2- La tècnica segons el format i mida del peix

Si la peça és gran, convé fer uns talls diagonals que facilitaran la cocció de la part interior. En aquests talls, pots afegir oli o brou amb freqüència, perquè el peix no s’assequi. Si vols fer trossos de peix, deixa’l marinant amb oli i espècies, després pots aprofitar el marinat per cuinar una gustosa salsa.

Una altra manera de fer el peix a la graella és a la papillote, embolicant el peix embolicat en paper d’alumini i incorporant dins oli o mantega, unes gotes de vi, barreges d’espècies, uns alls filetejats o un pom herbes aromàtiques que potenciaran el seu sabor.

 

3- L’alçada de la reixeta sobre les brases

És fonamental ajustar la distància entre les brases i la peça, evitant que sorgeixin flames que poden calcinar la pell o fins i tot la carn de el peix. L’ideal és col·locar el peix a uns 20 cm aproximadament de distància de les brases, movent la graella amunt o avall per trobar el punt en què la pell crepita i cruix, però no es dispara la cocció. L’experiència, en aquests casos, és un grau.

 

4. El procés del rostit del peix a la graella

Durant el procés, els sucs es desplacen i a la part exterior del peix es va formant una crosta cruixent. És important que les brases cremin amb una intensitat uniforme perquè la font de calor afecti per igual a tota la peça. El tipus de brases aportarà diferents aromes al nostre peix rostit.

Al llarg de la cocció és important donar la volta al peix perquè es cuini per les dues cares. Una graella tipus gàbia o besuguera ens anirà molt bé per donar la volta còmodament a la peça evitant que es faci malbé.

 

5- Controlar els temps de cocció

Durant el procés de cocció i per evitar que el nostre peix s’assequi, convé anar untant la peça amb oli o altres marinats, repetint amb freqüència. Sabrem que el peix està llest quan la seva carn tingui un color blanc intens i es trenqui amb facilitat al punxar-lo amb una forquilla. Per peixos oberts, podem saber que ja estan al punt quan podem aixecar l’espina sense esforç. Cal tenir en compte que la carn de peix es continua coent lleugerament després d’apartar la peça de la graella, de manera que caldrà treure els peixos una mica abans que estiguin a punt.

 

6- Marinats i guarnicions

És molt agradable gaudir d’un peix cuinat a la graella si se li afegeix un marinat o vinagreta, ja sigui abans mitjançant la tècnica de la maceració, durant el pas per la graella o al moment de servir.

Funcionen molt bé l’all i julivert amb oli i unes gotes de vinagre, les clàssiques d’all refregit amb bitxo, oli, vinagre i pebre vermell o pràcticament qualsevol amaniment que porti un element líquid acompanyat d’espècies o herbes aromàtiques. Pel que fa a les guarnicions, les patates sempre són una opció que no falla així com les verdures a la graella.