Descobrint els fars de Catalunya • #JoMenjoPeix
abril 30, 2021

Descobrint els fars de Catalunya

Els fars són construccions en forma de torre envoltades de misteri i fascinació que encara custodien el mar tot i el pas del temps. I encara que avui dia ja no tenen aquesta funció s’han integrat perfectament en el paisatge, alguns reconvertits en allotjaments turístics, i altres en museus i centres d’interpretació de la vida marinera.

Des del Cap de Creus fins al Delta de l’Ebre, destaquen al mig del paisatge costaner. Els fars de Catalunya estan localitzats en llocs d’interès paisatgístic, com miradors d’excepció i alhora punts de referència per als navegants. Avui en repassem alguns amb més encant de la costa catalana. Som-hi!

1- Far de S’Arenella a Port de la Selva.

Pel Camí de ronda arribareu al Far que data de 1913 i des d’on tindreu grans vistes dels penya-segats esculpits per la tramuntana.

Faro de s’Arenella, el Port de la Selva

2- Far de Cap de Creus

Està situat a uns 400 m del mar i a una alçada de 75 m sobre un penya-segat. L’edificació va ser molt important pel paisatge agrest i perillós per a la navegació. Actualment, és l’oficina d’informació del Parc Natural de Cap de Creus.

Far de Cap de Creus

3- Far de Sant Sebastià

Continuant cap al sud de la Costa Brava, a Palafrugell, trobem un dels fars més pintorescos de Catalunya, data del 1857 i és el més potent de litoral de llevant, amb una projecció de llum de 50 milles (100 km). Està ubicat dins del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, format per les restes del jaciment iber del segle VI a.C ; una torre de vigilància “Torre de Guaita” de l’any 1445, una ermita i un alberg convertit en un hotel de luxe.

Far de Sant Sebastià

4- Far de Tossa de Mar

A Tossa hi trobem l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana, la Vila Vella (barri vell) i en el punt més alt d’un espectacular penya-segat s’hi alça el far de 1919. Al costat hi ha el Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània, un museu en el qual podem veure els detalls de la forma de vida dels faroners, a més compta amb bar amb terrassa i mirador des d’on es pot gaudir d’unes vistes espectaculars.

Far de Tossa de Mar

5- Far de Punta Galera

A la Costa Daurada, a Torredembarra trobem l’últim far que es va construir a Espanya, l’any 2000, i el més alt de Catalunya, amb una torre de 38 metres sobre un penya-segat.

Far de Punta Galera

6- Far de Salou

Inaugurat el 1858, es troba ubicat en un entorn natural envoltat de pins, jardins i vegetació silvestre. Va ser construït l’any 1858 i s’hi arriba pel Camí de ronda que recorre el litoral que ofereix unes impressionants vistes des del penya-segat.

Far de Salou

7- Far de La Punta de la Banya

Al Delta de l’Ebre, dins del Parc Natural, hi trobem aquest far que es va construir l’any 1978 i té 26 metres d’alçada. Per arribar-hi cal caminar uns 6 km, anada i tornada, des de la Platja de la Marquesa.

Far de la Punta de la Banya

 

 

Descobrir els fars és retrobar-nos amb una part important del patrimoni mariner de la nostra costa i de les tradicions del mediterrani. Una experiència ben diferent per gaudir-ne en família.