Plans de mar: descobrint els fars de Catalunya • #JoMenjoPeix
abril 30, 2021

Plans de mar: descobrint els fars de Catalunya

Els fars són construccions en forma de torre envoltades de misteri i fascinació que segueixen custodiant el mar tot i el pas de el temps. I encara que avui dia ja no tenen aquesta funció s’han integrat perfectament en el paisatge, alguns reconvertits en allotjaments turístics, i altres en museus i centres d’interpretació de la vida marinera.

Des del Cap de Creus fins al Delta de l’Ebre, els fars destaquen al mig del paisatge costaner. Localitzats en llocs d’interès paisatgístic, com miradors d’excepció i alhora punts de referència per als navegants. Avui en repassem alguns amb més encant de la costa catalana. Som-hi!

1-Far de S’Arenella a Port de la Selva.

Pel Camí de ronda arribareu al Far que data de 1913 i des d’on tindreu grans vistes dels acantalitats escolpits per la tramuntana

Faro de s’Arenella, el Port de la Selva

2- Far de Cap de Creus.  

Es troba situat a uns 400 m del mar i a una alçada de 75 m sobre un acantilat. L’edificació va ser molt important degut al paisatge agrest i perillós per a la navegació. Actualment és l’oficina d’informació del Parc Natural de Cap de Creus.

Far de Cap de Creus

3- Far de Sant Sebastià.

Continuant cap al sud de la Costa Brava, a Palafrugell, trobem un dels fars més pintorescos de Catalunya, data del 1857 i és el més potent de litoral de llevant, amb una projecció de llum de 50 milles (100 km). Està ubicat dins del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda, format per les restes de l’jaciment íber del segle VI a.C ; una torre de vigilància “Torre de Guaita” de l’any 1445, una ermita i un alberg convertit en un hotel de luxe.

Far de Sant Sebastià

4- Far de Tossa de Mar.

A Tossa hi trobem l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana, la Vila Vella (barri vell) i en el punt més alt d’un espectacular penya-segat s’hi alça el far de 1919 . Al costat hi ha el Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània, un museu en el que podem veure els detalls de la forma de vida dels faroners, a més compta amb bar amb terrassa i mirador des d’on es pot gaudir d’unes vistes espectaculars.

Far de Tossa de Mar

5- Far de Punta Galera.

Ja a la Costa Daurada, a Torredembarra  trobem l’últim fa rque es va construir a Espanya, l’any 2000, i el més alt de Catalunya, amb una torre de 38 metres sobre un penya-segat. 

Far de Punta Galera

6- Far de Salou. 

Inagurat el 1858, es troba ubicat en un entorn natural envoltat de pins, jardines i vegetació silvestre. Va ser construit l’any 1858 i s’hi arriba pel Camí de ronda que recorre el litoraly que ofrece unas impresionantes vistas desde el acantilado.

Far de Salou

7-  Far de La Punta de la Banya.

Al Delta de l’ Ebre, dins del Parc Natural, hi trobem aquest far que es va construir l’any 1978 i té 26 metres d’alçada. Per arribar-hi cal caminar uns 6 km anada i tornada desde la Platja de la Marquesa. 

Far de la Punta de la Banya

 

 

Descobrir els fars és retrobar-nos amb una part important del patrimoni mariner de la nostra costa i de les tradicions del mediterrani. Una experiència ben diferent per gaudir-ne en familia.