Plans de mar: la ruta dels indians a Arenys de Mar • #JoMenjoPeix
gener 12, 2023

Plans de mar: la ruta dels indians a Arenys de Mar

Arenys de Mar és, sens dubte, uns dels municipis amb més encant del Maresme. El seu port és un dels més importants de la costa catalana i  l’exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila. La pesca i tota la indústria que es crea a l’entorn del port mouen gran part de l’activitat econòmica de la població i al port s’hi concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca.

Però avui no volem parlar de la tradició pesquera d’Arenys, sino de la seva història i el seu valuós patrimoni arquitectònic.

Durant els segles XVIII i XIX van ser molts els arenyencs que van marxar a “fer les Amèriques”, a treballar per intentar guanyar diners. Normalment arribaven allí perquè algun parent, amic o conegut els hi havia explicat que a l’altra banda de l’Atlàntic s’hi podia fer fortuna i a més a més els acollien a casa seva.

Moltes dels inmigrants eren navegants, com els membres de la nissaga dels Baralt, fundadors de l’escola de Nàutica, o com Salvador Castelló. Tots ells van deixar la seva empremta en terres llunyanes, però també van invertir la seva fortuna a la seva localitat natal: Arenys de Mar. Alguns, com com l’indià Antoni Torrent, va construir un asil per ancians.  L’indià Josep Xifré i Casas va finançar el Teatre Principal, i d’altres, simplement, s’hi van construir boniques cases amb un estil inconfundible.

La Xarxa de Municipis Indians proposa una ruta que de baixada, des de dalt de la riera fins al mar, per acabar amb una passejada per l’encantador cementiri de Sinera. La Xarxa de Municipis Indians neix amb la finalitat d’investigar, identificar i difondre el patrimoni material i immaterial dels indians a Catalunya.

Podeu trobar la ruta dels Indians d’Arenys de Mar detallada en aquest pdf: https://www.municipisindians.cat/media/items/eb2d8-Arenys-CAT.pdf

Us animeu?