Un passeig per Portlligat, el refugi de Dalí • #JoMenjoPeix
agost 26, 2022

Un passeig per Portlligat, el refugi de Dalí

Portlligat, el port natural de Cadaqués

Cadaqués i Portlligat està units de moltes maneres. Portlligat es considera el port natural de Cadaqués. Durant anys els pescadors desembarcaven la pesca en aquesta platja i guardaven les seves eines a les petites casetes blanques construïdes al costat de l’embarcador.

El segon punt d’unió entre Cadaqués i Portlligat segur que ja el coneixes: Dalí. El pintor surrealista es va enamorar de la llum de Cadaqués i va trobar en aquelles barraques de pescadors de Portlligat un bon lloc per construir casa seva, la primera a veure sortir el sol a la península. Dalí presumia de ser el primer a veure sortir el sol cada matí, des de casa seva. De fet, presumia de gaudir de l’alba des del llit. Com? A través d’un mirall situat estratègicament davant del llit per contemplar el primer sol del Mediterrani.

Dalí tenia raó: en un enclavament tan emblemàtic com el Cap de Creus es veu la primera albada de tota la Península Ibèrica. El punt més oriental és l’Illa Massa d’Or, dins del parc Natural, mentre que el terme municipal més a l’est és Portlligat.

La casa de Dalí, el refugi del pintor i Gala

La casa Dalí de Portlligat està oberta al públic. Forma part de les visites que componen l’anomenat triangle Dalínià, juntament amb el Teatre Museu de Figueres (on va néixer) i el castell de Púbol (creat per a la seva adorada Gala). En entrar a la casa de Portlligar crida l’atenció observar que tot es conserva tal com estava quan vivia. De fet, la casa deDalí està composta d’un munt de casetes de pescadors que el pintor i la seva dona van anar adquirint i condicionant al llarg de la seva vida. Actualment es poden visitar el taller, la biblioteca, el dormitori, la piscina i el curiós jardí.

La platja de Portlligat es troba a la cala del mateix nom, molt protegida per la península d’Oliguera i per l’illa homònima que acull una petita platja de sorra. Té una longitud d’uns 150 metres i té sorra gruixuda barrejada amb pedres. L’entrada al mar és poc pronunciada i la badia, poc profunda i encara que no disposa de dutxes ni de vigilància, hi ha un parell de bars i, a l’estiu, un local on es lloguen caiacs. Si hi vas en aquesta época de l’any, hi trobaràs diverses embarcacions de pesca a la sorra que contribueixen a donar-li un bonic toc pintoresc.

Resumint. Portlligat és un enclavament màgic, amb una llum especial i un paisatge escarpat propi de la zona del Cap de Creus. Si t’hi arribes no deixis de visitar Cadaqués, un dels pobles amb més encant de la Costa Brava i un enclavament meravellós per gaudir del Mediterrani.