Castell de Santa Florentina • #JoMenjoPeix
maig 27, 2022

Descobrim el Castell de Santa Florentina, una joia a Canet de Mar.

Coneixes el Castell de Santa Florentina? Està situat a Canet de Mar, envoltat de bosc mediterrani. És una espectacultar construcció que val la pena visitar per descobrir-ne la seva història i la seva arquitectura tan ben conservada.

El Castell està construït sobre una antiga vila romana (“Domus”), que fou un nucli urbà i zona vinícola. Al segle XI l’edifici es convertí en una masia fortificada per combatre les incursions pirates de l’època. Actualment incorporada al conjunt arquitectònic del Castell de Santa Florentina.

Les fonts documentals ens aporten notícies dels senyors feudals Guadamir de Canet (1024) i Gilabert de Canet (1041), però no serà fins al segle XIV, sota el patrocini de Ferrer de Canet -besnet de Gilabert- quan va ssolir el seu màxim esplendor.

A finals del segle XIX, Ramon de Montaner i Vila, un important empresari barceloní i copropietari de l’editorial Montaner i Simón (avui seu de la Fundació Antoni Tàpies), va recuperar l’abandonada Casa Forta del Castell i encarregà al seu nebot, Lluís Domènech i Montaner, la seva restauració i ampliació.

El projecte final fou un palau residencial d’estiueig amb tocs medievals i romàntics fusionats, en plena harmonia, amb un estètic i creatiu llenguatge modernista. D’aquí l’espectacultaritat de la construcció que podem admirar a l’actualitat.

La reforma va donar al Castell un gran renom. La denominació de Castell de Santa Florentina reuneix l’herència de les relíquies i el record de l’esposa de Ramon de Montaner, Florentina Malató i Surinyach.

Actualment s’hi celebren casaments i events de tot tipus però també té horaris de visita amb audioguia perquè en puguis descobrir la seva història i també les seves conservades estances interiors.

Sens dubte, una joia a Canet de Mar que no et pots perdre. A la web hi trobaràs tota la informació pràctica així com també vídeos de la construcció i la posibilitat de visitar-lo virtualment. ¿T’animes?